Ne késlekedj, vess gyorsan cukkinit, mert könnyen nevelhető, gyorsan fejlődik, és nem csak termése, hanem virága és zsenge levele is ízletes csemege.
A kabakosok, tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik az egyre kedveltebb cukkíni (Cucurbita pepo convar. Giromontia). Ebbe a családba tartozik az uborka, spárgatök, patisszon, sütőtök, cukkini, sárgadinnye és görögdinnye is. Az archeológusok termesztésének több mint ötezer éves nyomaira bukkantak Mexikóban és Dél-Amerika északi részén. Amerika meghódítását követő ötven évben a legkülönbözőbb fajták kerültek Európába. A ma használt cukkíni nevet feltehetően olasz termesztők adták a növénynek.
A növény habitusa a zárt kompakt bokrostól a nyitott, elterülőig változik. Kifejlett állapotban nagy, sötétzöld levelei gyakran szürkefoltosak, amelyet összetéveszthetnek a rozsdabetegséggel.
A cukkini virága
A növény egylaki. A jellegzetes porzós és a termős virágok egy növényen találhatók. Az egyivarú virágok nagyok, harang alakúak, forrt szirmúak. A nagy, sárga virágok a reggeli órákban nyílnak, és dél körül becsukódnak. A termős virágok rövid kocsányán bébi cukkíni fejlődik. A porzós virágok virágkocsány jellegzetesen hosszabb, karcsúbb.
A virág ehető. A virágokat a hajnali órákban lehet szüretelni, és töltve készítik el. Egyik kedvelt elkészítési módja, hogy belül a közepét kicsípik, csészeleveleket letépkedik, ellenben a zsenge bébi cukkínit meghagyják, és a belsejét megtöltik fűszerezett ricottával. Fehérborral kikevert, sütőporos palacsintatésztába mártva forró olajban sütik ki. Zsenge leveleket is kisütnek ily módon. Utólag sózzák, és kevés citromlét csepegtetnek rá.
A cukkini termése
A 10-30 cm hosszú kabaktermések héjának színe a világoszöldtől a sötétzöld árnyalatig változik, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. Főszezonjuk májustól októberig tart. Jegyezzük meg, hogy a termés tápértékének zöme a puha héjában rejlik. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. A zsenge termés magjai fogyaszthatók, az érettebbek magját inkább távolítsuk el. Közvetlenül a vásárlás után ajánlott elkészíteni.
Fogyaszthatjuk rántva, grillezve, töltve. Hámozva, lereszelve, tojással, zabpehellyel, fűszerezve lepényt süthetünk belőle. Nyersen, hajszál vékonyra szeletelve, sózva, borsozva, citrommal megcsepegtetve, olívaolajjal megöntözve salátaként fogyasztható.
Nem csak mi, a csigák is szeretik. Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz kártevők kártétele ellen kifejlesztett termésvédő hálót!
Cukkini palántázás, cukkini kiültetés
Április közepén lehet palántázni. Töltsünk meg egy tejfölös poharat jó minőségű kerti földdel, és ültessünk bele 2-3 cm mélyre három cukkini magot. Meleg helyen a magok egy hét alatt kikelnek. Helyezzük az edényeket napos helyre, és rendszeresen öntözzük őket. Amikor már három-négy lomblevelük kibújt, ki lehet tenni őket a szabadba, hogy edződjenek.
Miután elmúltak a májusi fagyok, kiültethetjük a palántákat meleg, napos helyre. A különböző fajták helyigénye változó. Készítsünk egy négyzetméteres fészket a számukra oly módon, hogy az ősszel felásott talajból kiemelünk néhány kapavágásnyi földet. Az így keletkezett gödörbe 2-3 kg istállótrágyát vagy műtrágyával összekevert komposztot teszünk, a földet visszahúzzuk a gödörbe. Ebbe a fészekbe ültetjük el a műanyag pohárból földdel együtt kiszedett palántákat. Alaposan öntözzük be őket. Ha mind a három palánta megeredt, akkor később egyet vagy kettőt más fészekbe ültethetünk át. A lisztharmat ellen kéntartalmú szerrel, pl. Tiosol oldattal érdemes őket permetezni. Egy családnak 3-5 tő cukkini bőséges termést biztosít. Június közepére már szedhető. Érdemes őket kicsi állapotban szedni, ekkor sokkal finomabbak, és minél gyakrabban szedjük, annál több virágot és újabb termést hoznak. Kovács László kertész ajánlja, hogy a tökfélék érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.
Háztáji cukkini fajták
ZUBODA
Indátlan, termése zöld, kissé márványozott, hosszúkás, magházrész kicsi. Szedés kezdete kb. hat héttel a kiültetés után. Bőtermő, gyors fejlődésű, nyitott növésű.
COCOZELLE VON TRIPOLIS
Termése hosszú, zöld, sávozott, a termésfejlődés közepesen későn indul. Kimondottan hobbi kertészeknek való fajta.
BLACK BEAUTY
Közép korai, bőtermő fajta, a termés hosszúkás, egyenes, sötét zöld. Erős növésű, a szárközök rövidek.
TONDO CHIARO DI NIZZA
Sok gömbölyű, világos zöld, már teniszlabda méretben is szedhető termést fejleszt. Eleinte bokrosan nő, később indát fejleszt.
Cukkini a konyhában
Cukkini szendvicskrém
Recept: Rédei Nagy Mónika (“Hobbikertészek, ide!” csoport)
Hozzávalók: Egy nagy cukkini. Persze ha többet akarunk akkor értelemszerűen annyival több hozzávaló kell. Én most egyel írom. Szóval egy nagy cukkini, egy nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só bors, majoranna, oregánó, rozmaring, petrezselyem, kevés pirospaprika, mustár és vaj. A hagymát felszelem olajon megfonnyasztom, hozzáadom a felkockázott cukkinit amit meghámozni nem kell, a felszelt fokhagymát, fűszereket kevés vizet és közepes lángon az egészet puhára párolom. ezután botmixerrel pürésítem, adok hozzá kb. egy teáskanál mustárt meg egy 5 grammos teavajat, de helyette lehet olívaolajat is szerintem. Egyet rottyanik még és kész…? Lehet kenni a kenyérre.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás